Förläng sommaren med ett solskydd anpassat för det svenska klimatet

Gör uteplatsen till en oas att längta till. Med rätt solskydd blir terrassen, verandan eller balkongen en mittpunkt i tillvaron. Välj bland markiser, screens och textilier i nästintill oändliga varianter för att göra din utomhusmiljö både personlig och inbjudande. Läs mer

5 saker att tänka på när du köper invändiga solskydd

Hur mäter man fönstren? 

I nyare hus med standardiserade fönster är det lätt att få fram rätt mått. I äldre hus gäller det att mäta noggrant och helst använda ett rullmåttband i metall för att få rätt på millimetern. Det finns tre sorters mått att tänka på inför montering av gardiner:

 • TM (totalmått) är den totala bredden inklusive ändskydd och mekanism.
 • NM (nischmått) är den totala bredden i nischen. För att få rätt tillverkningsmått görs ett avdrag.
 • VM (vävmått) är vävens bredd.

Så här mäter man fönster:

 1. Mät vågrätt på höjden på tre ställen på fönstret: högst upp, i mitten och längst ner.
 2. Mät lodrätt på bredden på tre ställen: till höger, till vänster och i mitten.
 3. Mät diagonalen.

Tillsammans visar de tre olika måtten om fönstret är rakt eller snett. Det är också viktigt att mäta fönsterkarmarna för att ta reda på om de är raka eller inte. Karmyttermåttet anges i BXH (bredd x höjd).

Val av gardinmodell avgörs av hur gardinerna ska monteras, inuti fönsterbågen, i nisch eller om de ska vara utanpåliggande. För lamellgardiner och rullgardiner behövs även mått av FH (funktionshöjd) vilket är den yta (bredd och höjd) som ska täckas. 

Enklast är att låta en montör hjälpa till med måttagningen för att undvika misstag.

Kan man sol- och insynsskydda snedfönster och takfönster?

Visst kan man det! Det bästa alternativet bland invändiga solskydd för snedfönster eller takfönster är plisségardiner. De kan fungera både som solskydd, insynsskydd och mörkläggningsgardiner beroende på val av färg och tjocklek på tyget.

Plisségardiner skärs till efter angivna mått och monteras i en ram. Det gör att de sitter stadigt även i snedfönster och takfönster. Med motor kan de även placeras i svåråtkomliga fönster där man vill styra ljusinsläppet med fjärrkontroll eller timer.

Kan man få solskyddet med motor?

Invändiga solskydd som till exempel plisségardiner, jalusier och persienner kan förses med automatik. Det finns flera fördelar med att använda motoriserade solskydd. Det skapar en optimal temperatur i hemmet året runt och förlänger även livslängden på gardinerna då det minskar slitaget.

Automatiken drivs med elektricitet eller solceller. Styrning sker med fjärrkontroll, rörelsesensor, timer eller röstassistent. Samma system för att med rösten kommunicera med solskyddet kan även användas till annat i hemmet som belysning, värme, musik och köksutrustning.

Kan man rengöra invändiga solskydd?

Även invändiga solskydd behöver lite omsorg ibland. Men att ta hand om dem är inte krångligt, det behöver bara göras på lite olika sätt beroende på gardinmodell.

Lamellgardiner kan dammas med dammvippa eller dammsugare. De går även att torka av med en lätt fuktad trasa, ljummet vatten och mild tvättmedelslösning.

Plisségardiner finns i olika varianter som går att dammsuga. Men har de en mörkläggande väv använd bara dammvippa och lätt fuktad trasa. Även här är det ljummet vatten och mild tvättmedelslösning som gäller.

För att torka av en plisségardin, lossa den från fästena och släpp ner den. Torka sedan med en trasa som är fuktad i ljummet vatten och mild tvättmedelslösning. Skölj sedan försiktigt, dra ihop väven tills vattnet slutar droppa. Låt sedan den fuktiga gardinen vara upphissad. Hissa den ner och upp några gånger under det närmaste dygnet så klibbar inte vecken ihop.

Blir det helt mörkt?

Med val av textilier i rätt färg och tjocklek går det att mörklägga till exempel sovrummet eller vardagsrummet. Perfekt för hemmabion! Vävar tillverkade i Honeycell Blackout består av ett membran som är mörkläggande till 80 %. De finns i en mängd olika färgvarianter som alla är helt mörkläggande. Det går att beställa varuprover.

Även sneda takfönster kan utrustas med mörkläggningsgardiner. Med automatik går det att snabbt att få helt mörkt var man vill i huset.

Tjörnbrons Hantverk AB
 • 0303 – 832 32
 • info@tjornbronshantverk.se
 • Göteborgsvägen 24
  444 30 Stenungsund
Sociala medier
 • Facebook
Diplomerad installatör
Ordinarie öppettider
Mån-Tors10.00-18.00
Fre10.00-17.00
Lör-SönStängt

Avvikande öppettider

Delbetala privat med Svea Ekonomi och för företaget med Wasa Kredit.