5 saker att tänka på när du köper utvändiga solskydd

Tål de regn? 

Vanliga markisvävar till utvändiga solskydd är vattentåliga och skyddar från dagg, duggregn och lättare regn. Vid ihållande eller kraftigare regn kan regndimma slå igenom markisväven. Det betyder att den blir fuktig på undersidan men vattnet läcker inte igenom. Lutningen på markisen kan ställas in så att vattnet rinner av lättare.

Är markisväven vattentät?

Markisvävar är inte vattentäta. Däremot är de vattenavvisande då ytskiktet har behandlats så att regnvattnet bildar små pärlor som rinner av markisväven. Med öljetter får markisväven naturliga hål där regnvattnet snabbt kan rinna igenom.

Bleks de av solen?

Akrylfiber passar bäst för det svenska klimatet. Markisvävar som tillverkas av spinnfärgad akryl är färgade rakt igenom så de behåller färgen längst. Ljusäktheten hos markisvävar mäts med en 8-gradig skala.

För varje steg längs skalan fördubblas vävens motståndskraft mot blekning. Så ett tyg av grad 6 är dubbelt så tåligt mot blekning som ett av grad 5. Kvalitetsvävar i spinnfärgad akryl ligger runt 7–8 på skalan för ljusäkthet.

Kan man få solskyddet med automatik?

Alla utvändiga solskydd kan motoriseras. Solskydd med automatik är att föredra av flera anledningar. Det är inte bara bekvämt, det skapar en optimal temperatur i huset och det förlänger även livslängden på gardiner och markiser.

Automatiken kan drivas med elektricitet eller solceller och styrs med fjärrkontroll, rörelsesensor eller en timer. Det går också att komplettera solskyddet med sol- och vindautomatik så att de styrs av väderlek och vindhastigheter.

Hur lång är leveranstiden?

Leveranstiden för utvändiga solskydd är mellan 3 och 5 veckor lite beroende på säsong och vilken produkt som har beställts. Under högsäsong kan det ta längre tid. Så vänta inte för länge med att beställa terrassmarkisen till uteplatsen, jalusier till vardagsrummet eller mörkläggningsgardiner till sovrummet inför sommaren.

Tjörnbrons Hantverk AB
  • 0303 – 832 32
  • info@tjornbronshantverk.se
  • Göteborgsvägen 24
    444 30 Stenungsund
Sociala medier
  • Facebook
Diplomerad installatör
Ordinarie öppettider
Mån-Tors10.00-18.00
Fre10.00-17.00
Lör-SönStängt

Avvikande öppettider

Delbetala privat med Svea Ekonomi och för företaget med Wasa Kredit.