Förläng sommaren med ett solskydd anpassat för det svenska klimatet

Gör uteplatsen till en oas att längta till. Med rätt solskydd blir terrassen, verandan eller balkongen en mittpunkt i tillvaron. Välj bland markiser, screens och textilier i nästintill oändliga varianter för att göra din utomhusmiljö både personlig och inbjudande. Läs mer

Vad är fönstrens G-värde och U-värde. Och kan solskydd sänka energikostnaderna?

En stor del av världens totala energianvändning går åt i byggnader. I kalla klimat förespråkas fönster med lågt U-värde och högt G-värde. Hur fönstren skärmas av mot solen påverkar också, och här hjälper solskydd till att sänka energikostnaderna.

Vad är fönstrets G-värde?

Tillskottet av gratis solenergi genom fönstren beskrivs som glasrutans solenergitransmittens. Sådan direkt solinstrålning och värmeöverföring mäts som fönstrets g-värde och anges i procent. Ju högre G-värde, desto mer solvärme tränger igenom fönstren. För de flesta isolerglas ligger G-värdet på ungefär 75 procent.

En markis stoppar effektivt solstrålarna från att nå fönstret. Något som ofta sänker g-värdet ända ner till 10 procent. Så kombinationen av ett fönsterglas med högt g-värde och ett utvändigt solskydd bidrar till att spara energi.

Vad är fönstrets U-värde?

Isoleringsförmågan hos ett materialskikt beskrivs som dess värmemotstånd. Det anges i u-värdet, den så kallade värmegenomgångskoefficienten, som visar antal watt per kvadratmeter och kelvin (W/(m2K). Fönster med lägre u-värde har bättre isoleringsförmåga. Mätningen görs när det skiljer en grad Celsius mellan temperaturen inomhus och utomhus. Ett lågt U-värde minskar husets behov av uppvärmning vilket sänker energikostnaderna.

Vid mätning delas fönstret in i tre zoner: mitten på glasrutan, kanterna på glasrutan och fönsterkarmen. Det lägsta U-värdet finns i mitten. Konstruktionen hos små fönster består till större del av kanter och karm. Därför har inte mindre fönster bättre isoleringsförmåga än fönster i standardstorlek. För större fönster är solskydd ett bra komplement för att spara energi.

Tjörnbrons Hantverk AB
  • 0303 – 832 32
  • info@tjornbronshantverk.se
  • Göteborgsvägen 24
    444 30 Stenungsund
Sociala medier
  • Facebook
Diplomerad installatör
Ordinarie öppettider
Mån-Tors10.00-18.00
Fre10.00-17.00
Lör-SönStängt

Avvikande öppettider

Delbetala privat med Svea Ekonomi och för företaget med Wasa Kredit.