Förläng sommaren med ett solskydd anpassat för det svenska klimatet

Gör uteplatsen till en oas att längta till. Med rätt solskydd blir terrassen, verandan eller balkongen en mittpunkt i tillvaron. Välj bland markiser, screens och textilier i nästintill oändliga varianter för att göra din utomhusmiljö både personlig och inbjudande. Läs mer

Hur påverkas solskydd av vädret?

Vi bor i en del av världen med stora variationer mellan årstiderna. Det ökända aprilvädret med varierande väderlek – från snö och hagel till regn och sol – och det klassiska midsommarvädret med tvära kast mellan solsken och regnskurar är bara två exempel. Andra förändringar sker långsammare. Med klimatförändringarna får vi med tiden färre distinkta årstider och i stället fler timmar med sol eller regn. Då skänker markisen ett gott skydd för livet utomhus.

Har klimatet inverkan på markisen?

Sveriges klimat är subarktiskt i norr och hemiborealt i söder. I Götaland är kusttrakterna varmtempererade medan inlandet är kalltempererat. Man skulle kunna tro att havsnära lägen med saltvatten och hårda vindar är den tuffaste miljön för markiser. Och visst, vid kusten blåser och regnar det mer, men i fuktiga skogsmiljöer ökar risken för mögel. Är huset beläget på en skogstomt är det viktigt att regelbundet spola av markisväven och smörja markisarmarna. Metallprofilerna är lackade för att stå emot väta så de håller i uppemot 25 år. Men på platser med hög luftfuktighet kan livslängden förkortas. Vill man lacka om sina markisprofiler bör man vända sig till en lackeringsfirma så att jobbet blir professionellt utfört.

Var regnar det mest i Sverige?

Den vanligaste typen av regn i Sverige orsakas av frontnederbörd. När varma och kalla luftfronter kolliderar pressas den kalla luften uppåt och vattenångan bildar vattendroppar. Att det regnar mest på Götalands västkust beror på att det även ofta uppstår orografisk nederbörd. Vindar rör sig från högtryck till lågtryck längs markytan. Nerifrån det subtropiska högtrycksbältet över Afrika tar sig vindarna norrut och över Atlanten gör de en sväng österut. När fuktig luft når den skandinaviska fjällkedjan tvingas den stiga och vattenångan övergår till vattendroppar som faller över västkusten.

Är markisväven vattentät?

Man brukar skilja på vattentät, vattentålig och vattenavvisande. Markisvävar är inte vattentäta men de är vattentåliga nog att ge skydd och komfort under olika väderförhållanden. Däremot är de vattenavvisande då det yttersta lagret har behandlats så att vattnet bildar små pärlor som rinner av markisväven. Markisväv som har utrustats med öljetter får naturliga hål där regnvatten kan rinna igenom.

Tål markisen regn och blåst?

Terrassmarkiser tål stora mängder regn och blåst. Men är vädret mycket ombytligt eller om det ofta råder tuffa väderförhållanden är vertikalmarkiser ett bra alternativ. Dessa Zipscreens löper vertikalt längs styrskenor monterade på fönstrets utsida så de har inget vindfång. Det gör dem extra robusta och tåliga mot hårda vindar. Även vertikalmarkiser kan utrustas med automatik som styrs av sensorer eller en timer.

Kan markisen vara utfälld när det blåser?

Det beror på markisens storlek och utfall, om den är maximalt utdragen samt på vindstyrkan. En enkel regel är att ju mer markisväv, desto större vindfång. En stor markis kan kompletteras med separata stödben som gör den stadigare. Stagen tål vindstyrkor på upp till ungefär 10 m/sek men ska bara användas när man är hemma. Det säger sig självt att vid hård vind bör markisen rullas in för att markisväv och markisarmar inte ska riskera att skadas. Ett gott råd är att skaffa sol- och vindautomatik som styrs av sensorer kopplade till markisens motor. Då kan man lämna hemmet med markisen utfälld utan att behöva oroa sig.

Går det att använda markisen under tuffa väderförhållanden?

Dagens moderna markiser klarar sämre väder och är vattentåliga nog att ge skydd även vid kraftigare regn. Hur väl markisen står emot vind och blåst beror på väderstrecket, den omgivande miljön samt markisens storlek och placering på fasaden. Ju mer markisväv, desto större vindfång. Genom att förse markisen med separata stödben/stag står den stadigt och tål vindstyrkor på upp till 10 m/sek. Viktigt att tänka på är att bara använda stödbenen när man är hemma och att alltid rulla in markisen när man lämnar huset.

Tjörnbrons Hantverk AB
  • 0303 – 832 32
  • info@tjornbronshantverk.se
  • Göteborgsvägen 24
    444 30 Stenungsund
Sociala medier
  • Facebook
Diplomerad installatör
Ordinarie öppettider
Mån-Tors10.00-18.00
Fre10.00-17.00
Lör-SönStängt

Avvikande öppettider

Delbetala privat med Svea Ekonomi och för företaget med Wasa Kredit.