Förläng sommaren med ett solskydd anpassat för det svenska klimatet

Gör uteplatsen till en oas att längta till. Med rätt solskydd blir terrassen, verandan eller balkongen en mittpunkt i tillvaron. Välj bland markiser, screens och textilier i nästintill oändliga varianter för att göra din utomhusmiljö både personlig och inbjudande. Läs mer

Hur tar jag hand om mitt utvändiga solskydd?

Kan jag tvätta min markisväv?

De flesta markisvävar är tillverkade av akrylfiber och är smutsavvisande då ytbehandlingen stöter bort vatten- och oljebaserade fläckar. Ofta räcker det med att torrborsta markisväven en gång om året. Det går också att skölja av den med trädgårdsslangen men se upp med vattentrycket. Använd INTE högtryckstvätt då det kan förstöra impregneringen.

Har det uppstått svårare fläckar som till exempel mögel kan markisväven tvättas med en mild tvållösning. Den blandas enkelt till med 4 liter vatten (40 grader) och 60 ml mild handtvål eller fintvättmedel. Använd tvättsvamp.

Hur skyddar man markiserna inför vintern? 

Markiser behöver inget extra skydd under vinterhalvåret. En markis med ledarm eller kassett som har vevats/dragits in helt och hållet är skyddad. Däremot kan kappan plockas bort och tas fram till våren igen. Det är klokt att se över markisen årligen och varför inte passa på att göra det som en del av arbetet med att förbereda uteplatsen inför vintern.

Hur underhåller man solskyddet på bästa sätt?

Markiser används mest under vår, sommar och tidig höst. Så det är klokt att efter varje säsong gå igenom markisens olika delar innan frosten kommer. En årlig komplett rengöring förlänger livet på markisen med flera år. Reparationer och annan service bör utföras av en fackman för bästa resultat..

  • Markisväven: Borsta eller dammsug bort lös smuts. Tuffa fläckar kan tvättas bort med ljummet vatten blandat med handtvål eller fintvättmedel och sköljas bort med vattenslangen. Tänk på att rengöra både översidan och undersidan. Låt markisväven torka innan.
  • Ledarmar: Metallprofilerna är lackade för att tåla väta och håller i ca 20–25 år. Vid behov, torka av dem med en fuktig trasa och lite handdiskmedel. Smörj in markisens leder med silikonspray så glider de bättre. Men var sparsam med sprayen och torka av efteråt.
Tjörnbrons Hantverk AB
  • 0303 – 832 32
  • info@tjornbronshantverk.se
  • Göteborgsvägen 24
    444 30 Stenungsund
Sociala medier
  • Facebook
Diplomerad installatör
Ordinarie öppettider
Mån-Tors10.00-18.00
Fre10.00-17.00
Lör-SönStängt

Avvikande öppettider

Delbetala privat med Svea Ekonomi och för företaget med Wasa Kredit.